Spill med terninger

Sjansen er stor for at du har brukt terninger et par ganger i ditt liv, enten det var for å spille for morro, eller for å kanskje prøve å tjene noen kroner. 

De fleste av oss er vokst opp med familiesamvær konsentrert rundt en eller annen form for brettspill, og som regel med terninger. Terninger brukes for å gi et tilfeldig resultat og de lages stort sett av tre eller plastikk, men det kan også brukes andre materialer emd mer tyngde, i mer seriøse spill. Den vanlige terningen har 6 sider, men i rollespill som Dungeons and Dragons bruker man ofte terninger med 4, 6, 8, 10, 12 og 20 sider.

Yatzy!

Et av de mest berømte terningspillene som har eksistert er nok Yatzy (først registrert i 1956 i USA), som er et terningspill for flere personer hvor det spilles for å oppnå høyest poengsum. I hver runde får hver spiller 3 kast for å klare en av 15 forskjellige terningskombinasjoner. Du kan spille tvungen Yatzy, hvor du følger poengprotokollen og hver spiller må starte på topp og arbeide seg nedover. Eller du kan spille fri Yatzy hvor hver spiller selv velger hva den vil satse på og hvor poengene skal plasseres.

Det finnes mange forskjellige versjoner av Yatzy. For de minste lages det ofte yatzy med bildeterninger som for eksempel Hello Kitty sin Yatzy. For de som syns den vanlige blir litt kjedelig, kan du øke antall kombinasjoner og terninger og hive deg på Maxi-Yatzy. I enkelte av spillene kan du også spare kast hvis du er så heldig å få en kombinasjon på ett kast, hvilket øker sjansene dine når du skal prøve å oppnå Yatzy.

Ludo

Et av verdens mest kjente brettspill med terninger. Spillet ble patentert i 1896 og er en enkel utgave av det indiske spillet Pachisi. Spillet slik vi kjenner det i dag benytter seg av farger, piler og er et spill for opp til 4 personer. Det er dessuten barnevennlig og kan spilles av barn i nesten alle aldre, om de har med seg voksne.

Selve målet med spillet er å få flyttet sine 4 runde brikker til mål kjappest mulig. Dette gjøres ved hjelp av terningskast. For å få en brikke ut, må du kaste en sekser og det fører også til at du får et kast til. Noen velger å spille med en terning, mens andre velger å spille med to terninger. Lander en spiller oppå en annen, kan den sende den spilleren helt tilbake til start.

Backgammon

Dette er også et klassisk brettspill for voksne. To spillere har 15 brikker hver som de kan flytte rundt mellom tjuefire triangler, og hvordan de kan flytte avgjøres av to terninger. Visste du at Backgammon kan spores tilbake 5000 år i tid og at en versjon ble gravd ut fra ruinene i Pompeii? Spillet avhenger av hell og ferdighet, det er her terningene kommer inn. Det finnes også en doblingskube som kan brukes om det spilles for penger.

Ha et godt spill!